Apakah Hanya Ulama Yang Masuk UMNO Dianggap Hanyut – Ustaz Fathul Bari

by Ketua Pengarang

KUALA LUMPUR – Kenyataan sesetengah pihak kononnya Ulama masuk UMNO hanyut adalah kenyataan umum dan memberikan persepsi negatif selain dilihat merupakan hukuman terhadap ilmuan Islam yang berada di dalam UMNO.

Pengerusi Jawatankuasa Kerja Sekretariat Ilmuan Muda (ILMU) Ustaz Fathul Bari Mat Jahaya berkata perkataan berkenaan adalah yang sangat tidak adil dan sewajarnya pihak yang mengeluarkan kenyataan tersebut lebih spesifik dalam bab apa dan siapa yang terlibat.

“Firman Allah s.w.t : Jangan kerana jenayah sesuatu kaum menyebabkan kamu berlaku tidak adil ke atas mereka. Adillah sesungguh keadilan itu dekat dengan taqwa.

“Maka orang yang mengeluarkan kenyataan seumpama ini dia sewajarnya lebih adil dalam menghukum. Sewajarnya spesifikkan dalam bab apa, dan siapa yang terlibat. Walaupun tidak dinyatakan nama tetapi dinyatakan permasalahan dan konflik yang berlaku.

“Isu perbezaan pertembungan ulama dalam UMNO saya nak tanya pula apakah ulama dalam Pas juga tidak hanyut. Bagaimana pula ulama di dalam PKR… bagaimana ulama yang tidak ada mana-mana parti tetapi apabila berada di atas pentas parti tersebut dia menyokong parti berkenaan. Apabila berada di atas pentas parti yang lain pula, dia menyokong parti lain tersebut. Ini lebih teruk… Ini lebih parah,” katanya di sini.

Beliau seterusnya memohon agar mereka yang mengeluarkan kenyataan itu betaqwa kepada Allah s.w.t agar lebih adil dalam menghukum yang akhirnya membawa kepada ketaqwaan.

Tambah beliau lagi kenyataan berkenaan dilihat satu kenyataan yang serius yang mencalarkan kredibiliti ilmuan Islam di dalam UMNO.

“Saya rasa kemasukan ilmuan Islam memberi impak positif untuk perubahan. Kita tidak kata UMNO itu sebuah parti yang sempurna dan lengkap. Ada kekurangan….ada kelemahan.

“Maka kita mengharapkan penyertaan ilmuan Islam ke dalam UMNO mampu memberikan impak positif dan perubahan khususnya hal yang berkaitan dengan pegangan dan dasar-dasar agama. Itu yang kita impikan. Dan kita mengharapkan sokongan…orang yang mengatakan ‘neutral’.. sewajarnya ‘support’ kepada kebaikan yang dilakukan,” katanya.

Menjawab soalan apakah ulama yang menyertai Pas diangap sempurna, Ustaz Fathul menjelaskan nilaian utama adalah al-haq.

“Nilaian kita adalah al-haq. Kalau sekiranya dia tidak berada di dalam UMNO atau tidak di dalam Pas sekalipun  tetapi dia bercakap benar maka kenyataan itu kita terima sebagai satu nasihat dan muhasabah.

“Dan begitulah juga sebaliknya. Jika ulama itu berada di dalam UMNO atau berada  di dalam Pas tetapi dia bercakap  yang benar maka kita terima sebagai nasihat dan teguran..tetapi kena ingat kaedah dalam teguran….kaedah dalam kita memperbetulkan.

“Sehingga Imam Syafie pernah berkata kalau sekiranya  kalian menegurku di khalayak ramai jangan kalian hairan sekiranya aku menolak teguran kalian. Maknanya nak digambarkan oleh Imam Syafie setiap manusia ada egonya..setiap manusia ada perasaannya. Ada orang boleh terima teguran secara demikian…maka kita perlu juga menghormati pendirian seseorang,” katanya.

-MediaUMNO

Artikel Berkaitan